logo
 • Klic v sili
  112
 • Nujna medicinska pomoč
  05 711 21 12
 • Centrala
  05 711 21 00

Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Depresija izrazito zmanjšuje kakovost življenja, pri posamezniku poslabšuje obstoječe kronične bolezni, povečuje verjetnost za pojav novih, obenem pa predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za samomorilno vedenje. Zato je zelo pomembno, da jo prepoznamo in poiščemo strokovno pomoč, saj je njeno zdravljenje ob zgodnji prepoznavi zelo učinkovito. (vir:http://www.nijz.si/sl/depresija-0)

 

 

Ključna značilnost depresije je dalj časa trajajoče depresivno razpoloženje (žalost, potrtost ali razdražljivost) in/ali brezvoljnost oz. izguba zadovoljstva ob aktivnostih, ki jih je posameznik prej rad počel. Poleg tega so lahko prisotne tudi spremembe oz. motnje teka (neješčnost ali pretirana ješčnost), spanja (nespečnost ali stalna želja po spanju), psihomotorični nemir ali upočasnjenost, utrujenost ali upad energije, občutki ničvrednosti ali pretirani/neustrezni občutki krivde, težave z zbranostjo ali razmišljanjem ter razmišljanje o smrti ali samomoru. (vir:http://www.nijz.si/sl/depresija-0)

Vabimo vas, da se v primeru, da pri sebi ali vaših svojcih/partnerjih opažate opisane težave, obrnete na nas in se pogovorite o možnostih vključevanja na delavnice na to temo.

Na delavnici Podpora pri spoprijemanju z depresijo:

 1. boste spoznali osnovne značilnosti depresije;
 2. boste spoznali vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja;
 3. se boste (skupaj s svojimi svojci) naučili, kaj lahko sami storite za svoje zdravje;
 4. boste lahko spregovorili o svojih težavah, izmenjali izkušnje in se medsebojno podprli